Безплатна доставка над 99лв

Кофеинът е най-често използваният стимулант в цял свят. Той е достъпен както в естествен вид от източници като кафе, чай и какао, така и като добавка към някои безалкохолни и енергийни напитки, както и в медикаменти, храни и други продукти.

 

Редица проучвания относно върху това вещество установяват, че консумацията му може да бъде полезна за организма, но също така е и рискована, особено в случаите на прекомерна консумация. 

 

Кофеинът е вещество, което може да се открие естествено в кафени зърна, чаени листа, кола ядки и шушулката на какаото. Той няма мирис и е с изключително горчив вкус. Изследователи смятат, че растенията започват да произвеждат кофеин като защитен механизъм – за да не бъдат изядени. 

 

След като попадне в кръвта, през стомаха и тънките черва, ефектът му може да се наблюдава след 15 минути. Кофеинът блокира действието на аденозин – вещество в мозъка, което се свързва със съня. Тъй като за нервната клетка кофеинът наподобява аденозин, той се свързва с аденозиновите рецептори. Това води до свиване на кръвоносните съдове.

 

Кофеинът също така води и до синтез на адреналин, вследствие на което се свиват мускулите, ускорява се сърдечният ритъм и се покачват нивата на кръвното налягане. Тези ефекти се изчерпват в рамките на няколко часа. 

 

Ниските дози кофеин се свързват с подобряване на настроението, чувството за благополучие, енергията, бдителността. Редовната консумация на кофеин може да доведе до привикване, което значително намалява ефектите върху организма. В крайна сметка започваме да изпитваме нужда от кафе сутрин, за да се спасим от чувството за сънливост и умора.

Вашият коментар