Безплатна доставка над 99лв

1. Кои са най-честите причини за поява на твърд корем?

 

Заболяванията на коремната кухина са един от най-често срещаните проблеми сред хората в развитите страни. Особено чести са симптомите за подут корем, нередовна дефекация и болка в някой от отделите.

 

В хирургичната анатомия коремът може да бъде разделен на три етажа – горен, който се разполага между пъпа и гръдната кухина, среден, разполагащ се между пъпа и линията, която свързва двете най-изпъкнали кости на таза, и долен коремен етаж, който на практика отговаря на таза.

 

Органите в коремната кухина се защитават по различни начини. На първо място трябва да се отчете ролята на перитонеума, който обгръща органите в корема и ги обвива около обвивката си. От една страна той има защитна функция, като предпазва от разпространението на болестни единици на органите по съседство. От друга страна, перитонеумът има функция да предпазва органите от нараняване при сътресение – след скачане от височина, падане или при движение в автомобил при по-лоши пътни условия.

 

Отвън коремната кухина се защитава от добре изразен мускулен слой. Правите коремни мускули започват от нивото на ребрената линия и продължават до срамната кост, където е тяхното залавно място. Има и странични коси мускули, които се усукват покрай правите коремни мускули.

Във физиологично отношение, здравият корем трябва да бъде мек, неболезнен и да взима участие в дихателни функции на човек. Но при някои заболявания, точно тази физиологична функция се нарушава.

 

2. При кои болести се усеща твърд корем?

 

Твърдият корем е субективно усещане, което се изразява с добре подчертана ригидност на коремните мускули. При едни случаи това може да е в резултат на много добре подчертан релеф на коремната мускулатура при активни спортисти, а в други случаи да е признак на заболявания, които протичат с дразнене на перитонеалната обвивка на коремните органи. Заболяването се нарича перитонит.

 

От своя страна перитонит може да бъде предизвикан от други заболявания в коремната кухина. Такива са например разкъсванията на стомашно-чревните стени, при което се получава смесване на храносмилателна среда с околната чревна среда. Реакцията предизвиква остро възпаление на перитонеума и втвърдяване на коремната стена.

 

Има и други заболявания, при които се срещат симптомите на твърд корем. Такива са острият холецистит, при който се получава възпаление на жлъчния мехур, апендицит, който се съпровожда с възпаление на рудиментиралия израстък на дебелото черво – апендикс.

 

Твърдият корем може да бъде симптом при ухапване от черната вдовица, който е много силно отровен паяк. Неговите токсини причиняват моментално втвърдяване на цялата мускулна система на организма и довежда до трайна и пълна парализа на индивида. Състоянието прогресира до сърдечна слабост и смърт на индивида, поради засягане на гладката мускулатура на съдовете, остър спад в доставката на кръв до жизненоважните органи и парализа на дихателната мускулатура.

 

Твърдият корем е симптом и при заболявания на жлъчните пътища. Често се касае за остро настъпил холангит вследствие на локално дразнене при преминаване на жлъчен камък по хода на жлъчната система. Съществуват и други заболявания, при които може да се срещне твърд корем. Такива са острият коремен абсцес, дивертикулит, некротизиращ ентероколит, кървяща киста, волвулус на стомаха и червата, сепсис, аборт и перфорация на слезката.

 

Всички тези изброени състояния представляват опасност за живота на човек. При някои от тях опасността е срочна, тоест този род заболявания налагат спешна консултация с лекар и подлагане на лечение. При състоянията на остър перфоративен перитонит се развива клинична картина на остър хирургичен корем. Изразените симптоми са болка или невъзможност за натиск, силно изразен мускулен дефанс, при което коремът става твърд като дъска и най-важният симптом – абсолютна тишина в коремната област, което се обяснява с липсата на каквато и да било перисталтика, вследствие на перфорацията, блокираната мускулна контракция и постепенното нарушаване на кръвообращението в червата.

 

 

Другите заболявания като холецистит, холангит, коремна киста, дивертикулит, некротизиращ ентероколит и други могат да бъдат състояния с отложена спешност, тоест такива, които подлежат на допълнително диагностициране и прецизно вземане на решение за най-правилния ход на лечението.

 

Твърдият корем може да се среща и при бременност, както и при напълнели хора. Симптомът е известен и често срещан при нарушаване на хранителния режим. При напредване на бременността коремът може да се втвърди с нарастване на плода и нарушаване на хранителните навици. Често се установява и наличието на много газове.

 

Подуването в корема при бременни е изключително неудобно състояние и може да предизвика увреждане на плода. Затова специалистите предлагат адекватна хранителна диета, с която да се възстанови чревния пасаж и отделяне на газовете. Те препоръчват обилен прием на вода без газирани напитки и сладки консервирани плодови сокове, както и прием на повече фибри и растителни белтъчини с храната.

 

Препоръчва се избягването на твърдата и престояла тестена храна, поради забавяне на коремната перисталтика и метаболитното преработване на хранителните продукти. В резултат храната престоява по-дълго време в стомашно-чревния тракт, което е предпоставка за гниене на хранителните продукти и респективно за образуване на по-голямо количество газове.

 

Ако подуването на корема е свързано и с поява на болков синдром в коремната кухина, специалистите съветват моментално пристъпване към диета с повече картофи, ориз и прием на слабителни чайове. Ако болката и подуването персистират за повече от една-две седмици и не могат да се възстановят чрез промени в хранителните навици, те съветват да се потърси консултация с коремен хирург или гастроентеролог.

Вашият коментар