Безплатна доставка над 99лв

Стерилитетът е все по-сериозен бич за човечеството. Всеки шести човек в света има проблеми със създаването на дете. При около 20% от двойките със стерилитет е налице сериозен проблем с яйцеклетките на жената или с оплодителната способност на сперматозоидите на мъжа – което налага използване на репродуктивни клетки от донори.

 

В исторически план, донорството на сперма се практикува от векове и е сравнително популярно. Донорството на яйцеклетки, обаче, се прилага едва в последните десетилетия, след появата и развитието на асистираните репродуктивни технологии. В България донорството на репродуктивни яйцеклетки все още не е популярно и е свързано с доста негативни нагласи и заблуди. Затова сдружение „Зачатие” – организацията на българските пациенти със стерилитет – посвещава 8-то издание на своя „Ден на репродуктивното здраве” именно на темата за донорството. Под мотото „Да дариш живот”, информационното събитие ще се състои на 8-ми юни т.г. в Русе.

 

Донорството на репродуктивни клетки у нас се урежда от Наредба №28 на Министерството на здравеопазването и се контролира от Изпълнителната агенция по трансплантации. България спазва Европейската директива за тъкани и клетки, която стриктно защитава интересите на донора и на получателя.

 

Донорство на сперматозоиди

 

Донори могат да станат пълнолетни мъже, които не страдат от хронични заболявания, не са поставени под запрещение и отговарят на редица специфични критерии. Донорите се завеждат в единен регистър в ИАТ, като се допуска даряване до раждането на 5 деца от един донор. Самоличността на донорите не се разкрива по никакъв начин. Реципиентите получават само информация за физическите характеристики, кръвната група, образованието, професията и интересите на дарителя. Кандидатите за донори се подлагат задължително на редица тестове за хепатит, сифилис, HIV, хламидия и микробиологично изследване.

 

Донорство на яйцеклетки

 

Донори на яйцеклетки могат да бъдат жени между 18 и 34 години (до 38 в случай на родствено даряване), които имат родено поне едно живо дете, не са поставени под запрещение и са здрави. Донорите се регистрират в централен регистър към Изпълнителната агенция по трансплантация, като остават анонимни за получателите на яйцеклетките, освен в случай на даряване между близки роднини. Кандидатките трябва да имат отрицателен резултат от тестовете за хепатит, сифилис, HIV, хламидия и др.

 

Компенсиране на донорите

 

Изискването или получаването на заплащане за донорство на репродуктивни клетки е неетично и незаконно. Съгласно закона, обаче, донорите могат да бъдат обезщетени в разумни размери за:

 

пътни разходи,

– разходи за настаняване и престой,

– разходи за отсъствие от работа,

– причинен дискомфорт или болка,

– пропуснати ползи и др.

Вашият коментар