Безплатна доставка над 99лв

Здравното министерство смята да „унищожи напълно конкуренцията в аптечния бизнес“ с нови промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предупрежадават от Асоциацията на собствениците на аптеки. Става дума за идеята да се направи национална аптечна карта по подобие на здравната карта, която беше лансирана в началото на годината, пише днес вестник „Сега“. От бранша вчера разпространиха вече готов проект на промени, който обаче все още не е публикуван за обществено обсъждане.

Аптечната карта ще определя къде в страната има нужда от аптеки и къде – не. Това ще зависи от броя на жителите на населеното място. Ще бъде въведено обаче и условие за отстояние между аптеките в дадено населено място.

Целта е да се намерят механизми за разкриване на аптеки в по-малки населени места, където те в момента липсват. Тъй като едно търговско дружество има право да разкрие до 4 аптеки, ведомството би могло при заявен интерес за откриване на 2 аптеки в София например да задължи кандидата да открие трета аптека в община без фармацевтични услуги, както и четвърта – денонощна.

По данни към началото на годината аптеки няма в 38 общини.

„Картата няма да доведе до отварянето на аптеки там, където има нужда, а по-скоро ще попречи това да се случи“, заяви вчера шефът на асоциацията Николай Костов. Според него това ще гарантира съществуването на зле работещите аптеки, като не позволи появата на нови, които биха устроили по-добре потребителите.

От асоциацията смятат, че в малките населени места с население под 1000 души не е рентабилно да се отваря аптека, а трябва да се предложат филиали, в които да работят бакалавър-фармацевти един-два пъти седмично, тъй като на практика в тези населени места липсват и лекари, които да изписват лекарствата.

Относно въвеждането на минимално отстояние от асоциацията заявиха, че подобна регулация у нас е имало в началото на 90-те, когато условие е било минималното разстояние между аптеките да е 200 м, но малко след това то е отпаднало.

Според Костов такова условие пречи на потребителите.

Вашият коментар