Летният сезон се отличава с по-голяма честота на стомашно-чревните разстройства. Те могат да са предизвикани от некачествена или престояла на топло храна, от множество летни вируси и дори от неправилното хранене.
Лекарствените средства, ефективни срещу разстроеният стомах, са немалко на брой и леснодостъпни във всяка аптека. Ако съществуват опасения от странични ефекти обаче или е налице желание за лечение с природни средства, съществуват много билкови алтернативи.
Във всяка билка, която може да подобрни неприятното положение се намира поне едно от трите растителни съединения: танини, пектин или клей.
Танините са отговорни за острия или горчив вкус на много растения. Приети с храната, те облекчават възпалителните процеси засягащи чревният епител. Те се свързват с повърхностният протеинов слой на възпалените мукозни мембрани и ги втвърдяват. Това забавя абсорбцията на токсични съединения, забавя отделянето на секрети и понижава загубата на вода (дехидратация), характерна за състоянието.
Пектините работят по различен начин. Те са основна съставка на много популярни лекарствени средства против диария и представляват водоразтворими нишки (фибри), които сгъстяват фекалната маса, придават и консистенция и облекчават изхождането.
Клеят има сходно действие – поема вода от фекалната маса и я прави по-твърда и хомогенна, като в същото има свойството на демулцент – мукопротективен агент, който образува защитно покритие върху мукозните мебрани, облекчавайки възпалението и болката в тях.
Едно от най-използваните билкови средства срещу разстройството в България е Лечебният камшик или просто Камшик (Agrimonia eupatoria) – високото му съдържание на танини и диуретичните му свойства спомагат за бързо спиране на разстройството без опасност от запек или невъзможност за уриниране.
Друго полезно растение, което може да се намери в билкарските аптеки е рожковът (Ceratonia siliqua) – изключително богато на танини растение. Консумацията на плодовете му, богати на танини и захари, води до сгъстяване на стомашното и чревно съдържимо и до задържането на вода.