Бадемите са ядки, богати на хранителни вещества, които могат да донесат множество ползи за здравето.
1. Подобрява се функцията на мозъка
Бадемите съдържат вещества като рибофлавин и L-карнитин, които повишават неврологичната дейност и силата на мозъка. Помага също така да се намали и риска от развитие на Алцхаймер.
2. Бадеми срещу камъни в жлъчката
Много хора страдат от камъни в жлъчката или проблеми с жлъчния мехур. Предотвратяването на заболяването обаче може да се окаже лесна задача – с консумация на ядки, включително бадеми.
Проучване в областта сочи, че при жените, които консумират около 30 г бадеми, се понижава рискът от появата на камъни в жлъчката с 25%.
3. Имат пробиотични свойства
Високото съдържание на фибри в бадемите помага за правилното функционира на храносмилателната система. Знаете ли обаче, че тези ядки притежават и пробиотични свойства?
Проучване установява, че обвивката на бадема съдържа определени съединения, които стимулират растежа на бактерии като Bifidobacteriu в червата. Това предполага, че промените в чревните микроби са свързани с промяната на ензимите, които подобряват хранисмилането.
4. Понижават риска от сърдечни заболявания
Бадемите понижават нивата на „лошия“ LDL холестерол, а заедно с това и намаляват рисковете от развитие на сърдечно заболяване.
Според проучване хората, които имат високи нива на липиди в кръвта и консумират бадеми като следобедна закуска например, имат значително по-малък риск от коронарна болест на сърцето. Данните сочат още, че протеините, фибрите, както и високото количество мононенаситени мастни киселини помагат за защитата на сърцето.