Безплатна доставка над 99лв

Широко разпространеното мнение за антиоксидантите
е, че удължават живота, изглаждат бръчките и едва ли не лекуват. Това
се дължи на факта, че те наистина са популярна съставка в кремовете за
лице и в много хранителни добавки.
Кислородът е силен
окислител, химичните реакции с неговото участие са източник на енергия
за всички биологични процеси в организма. Страничен ефект на тези
реакции са оксидантите – свободните радикали, на които не достига един
електрон. По химичните закони те се опитват да си набавят електрон,
откъдето могат: ДНК, мазнини, белтъчини, ферменти, които, загубили своя
електрон, също влизат във вредни за здравето химични връзки. Така
постепенно клетката губи жизнените си функции и започва да се руши. За
да не се случи това, свободните радикали трябва навреме да се открият и
обезвредят. Именно за това служат антиоксидантите.
Ако
свободните радикали по някаква причина станат твърде много и
антиоксидантите не могат да се справят с тях, започват и здравословните
проблеми. Скоростта на производство на свободни радикали в тялото
нараства например при преяждане, когато организмът е принуден да
преработва много повече хранителни вещества, отколкото са му необходими.
Антиоксидантите
са различни. Ендогенните се изработват в самия организъм (например
женските полови органи, коензим Q, ферменти на каталаза и т.н.).
Екзогенните постъпват с храната – витамин С, селен, флавоноиди и др.
Това са фактите, а ето и някои от най-разпространените митове:
 
ПЪРВИ  МИТ – Антиоксидантите в храната не са достатъчно

Ако
се храните нездравословно, предимно с полуготови храни, съдържащи
консерванти, антиоксидантите в диетата ви наистина са недостатъчно. Но
ако в менюто ви присъстват пресни плодове и зеленчуци, ядки, чаша
червено вино, няма за какво да се притеснявате. В растенията има много
антиоксиданти – най-много са те в боровинките, гроздето (и неговите
семена), гинко билобата, листата на чаеното дърво.
 
ВТОРИ МИТ – Хранителните добавки са единственият начин да си набавим необходимите антиоксиданти

Човешкият
организъм има собствена система за борба с излишното количество
свободни радикали. За съжаление тя отслабва под въздействието на
замърсената околна среда, пушенето, пряката слънчева светлина и други
негативни фактори. Плодовете, зеленчуците и червеното вино са
най-известните източници на антиоксиданти, но всъщност те значително
отстъпват по своята „антиоксидантна сила“ на обикновения чай, в който
се съдържат много флавоноиди (вид антиоксиданти) – средно в 1 чаша (235
мл) чай има 150-300 мг флавоноиди.
 
ТРЕТИ МИТ – Дори само един антиоксидант е достатъчен

Антиоксидантите
имат максимален ефект, когато действат по двойки или на групи. След
като отдаде своя електрон на свободния радикал, самият антиоксидант се
окислява. Той вече не е активен и за да се върне в „работното” си
състояние, трябва да се възстановява. Глутатионът възстановява витамин
С, а витамин С възстановява витамин Е, т.е. налице е своеобразна
верижна реакция.
Ако например в крема за лице се съдържа само
един антиоксидант, всъщност той няма да окаже никакво полезно
въздействие върху кожата, а ще може да се справи само със защитата на
самия крем от окисляване.
 
ЧЕТВЪРТИ МИТ – Колкото повече антиоксиданти има в козметиката, толкова по-добре

В
дневния крем, който не прониква по-дълбоко от роговия слой на кожата,
антиоксидантите няма да попречат, а ще я предпазят от агресивното
въздействие на околната среда. В подхранващите препарати
антиоксидантите ще помогнат само в случаите, когато естествената защита
е нарушена, например след загар или при възпалена кожа.
 
ПЕТИ МИТ – Антиоксидантите подмладяват

Подмладяващото
действие на антиоксидантите не е научно доказано, но затова пък е
известно, че те премахват възпаленията, създават бариера пред
ултравиолетовите лъчи и способстват за зарастването на раните.
Слънцезащитните средства, кремът за след бръснене и кремът, който се
нанася върху кожата след химически пилинг, са идеално приложение на
антиоксидантите.
 
ШЕСТИ МИТ – Няма разлика между синтезираните и натуралните антиоксиданти

Съчетанието
от натурални антиоксиданти защитава от свободните радикали по-добре,
отколкото най-идеалният синтетичен състав. Производителите на козметика
все още не са в състояние да определят оптималните концентрации на
различните антиоксиданти „в една доза“ и да ги накарат да работят не
поотделно, а съвместно. Въпреки че науката в това отношение се развива
бързо, и до днес най-добрите антиоксиданти остават екстрактите и
натуралните масла.

Вашият коментар