Безплатна доставка над 99лв

Доброто качество на яйцето е задътлжително условие, което да съблюдаваме преди консумация. Малко хора знаят колко показателно в това отношение е оцветяването на жълтъка на яицето.

 

На очи, на омлет, варени или запечени, яйцата винаги се трансформират във вкусна гозба, която, няма защо да се лъжем, нерядко е спасявала всяка домакиня от грижите по плануване на вечерята. Именно широката им потреба обаче е причина качеството на яйцата да е въпрос на редица тълкувания и препоръчки. Един от основните белези, по които можем да съдим за хранителните и потенциално опасните качества на яйцето, е цветът на жълтъка му.

 

Яйцата са богати на витамин А, витамин В12, Витамин D, белтъчини и мастни киселини. По-голяма част от полезните вещества, уви и от калорийте, се съдържат именно жълтъка. 

 

Цветът на жълтъка на яйцата може да варира от бледо жълтеникав, през тъмно жълт и до оранжев. Установено е, че нюансите на оцветяването заивсят от количеството отложени в яйцето пигменти, най-вече ксантофили, които са постъпвали в тялото на кокошката с храната й. По цветът обаче може да се определи сравнително точно хранителната стойност на яйцето и доколко полезно ще бъде то при консумация.

 

Според специалистите по здравословно хранене по-тъмно жълтият и оранжевият цвят на жълтъка свидетелстват за това, че яйцето е по-богато на полезни пигменти, най-вече бета каротини. Логиката е проста – същите пигменти придават и оранжевия цвят на морковите, а колкото по-тъмен е цветът им, толкова повече са пигментите.

 

Освен това в по-тъмно оцветените жълтъци се открива по-високо съдържание на витамин А, витамин D и омега-3 мастни киселини.

 

Много хора считат, че по-тъмните жълтъци са характерни за домашно отглежданите яйца. Това е факт донякъде, тъй като отглежданите лично кокошки обикновено се хранят качествено, което гарантира и качествения състав на яйцата им.

 

За съжаление, по цветът на жълтъка трудно може да се определи дали яйцето е прясно и годно за консумация. В това отношение много по-показателен си остава неговия аромат и консистенцията на белтъка. Все пак, възможността да можем да заключим за хранителната стойност по цвета на жълтъка на яйцето, не е маловажно предимство.

Вашият коментар