Безплатна доставка над 99лв

През последните години, поради лошата си репутация на рисков фактор за сърдечни заблявания, холестеролът се свързва предимно с негативни явления. Същият обаче е важен компонент от мембраните на клетките и е съществен за структурата и функцията на клетките на организма.

Той е структурен елемент в състава на някои важни хормони.

За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречене апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

-липопротеини с ниска плътност (LDL) – наричани понякога „лош холестерол“, транспортира холестерола към различни части на тялото, където се отлага в съдовете. LDL обуславя натрупването на холестерол в съдовете.

-липопротеини с висока плътност (HDL) – наричани „добър холестерол“, спомага за изчистването на холестерола от организма.

-липопротени с много ниска плътност (VLDL) – съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.

Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв).

Когато нивото на холестерола и триглицеридите (мазнините в кръвта) стане прекалено високо, се увеличава опасността от развитие на съдържащите холестерол депозити (плаки) в кръвоносните съдове. С течение на времето, плаките причиняват стесняване на съдовете, което затруднява кръвотока и създава нарушения, известни като атеросклероза.

Стесняването на кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето с кръв (коронарните артерии), намалява доставката на кислород до сърдечния мускул. Това означава увеличен риск от миокарден инфаркт. По същият начин, намаленото количество кръвоток към мозъка води до риск от мозъчен инсулт. Сниженото кръвоснабдяване на долните крайници води до свързана с натоварване болка и риск от гангрена.

Кои са рисковите фактори за повишен холестерол в кръвта?

-недостатъчна физическа активност – намалява нивото на HDL.

-затлъстяване – наднорменото тегло увеличава триглицеридите, намалява нивото на HDL и увеличава VLDL. От значение е и разпределението на затлъстяването в тялото – ако е разпределено предимно около бедрата и ханша – е налице затлъстявне от женски или гинекоиден тип, ако е по-изразено в областта на корема – мъжки или коремен тип. Мазнините в областта на корема и коремните органи увеличават риска от нарушения, свързани със затлъстяването. Обиколката на женската талия не трябва да надминава 80 см, а мъжката – 94 см.

-хранене – холестеролът естествено се намира в храните от животински произход – месо, яйца, сирене и др. Приемът на храни, богати на мазнини и холестерол допринася за повишено му ниво в кръвта. Наситените мастни киселини повишават кръвния холестерол. Обратно на тях, ненаситените мастни киселини понижават холестерола, който е склонен към натрупване под формата на плаки в кръвоносните съдове.

Кои други фактори повишават риска от атеросклероза?

-тютюнопушене – цигареният дим уврежда кръвоносните съдове, увеличавайки склоността за натрупване на мастни плаки. Тютюнопушенето може да намали нивото на HDL.

-високо кръвно налягане – чрез увреждане на стените на кръвоносните съдове, повишеното кръвно налягане увеличава риска от отлагане на мастни плаки в стените им.

-диабет тип 2 – води до повишено ниво на кръвната захар. То може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове. Ако имате диабет, контролирането на нивото на холестерола и триглицеридите може значително да намали риска от сърдечно-съдови усложнения.

-наследствена атеросклероза – ако близък член на семейството (родители, братя или сестри) развие атеросклероза преди 55 години, високото ниво на холестерола Ви поставя в по-голям относителен риск от ранни съдови увреждания.

Какви мерки да вземем, за да намалим холестерола в кръвта?

Хранете се здравословно

контролирайте общото количество мазнини – особено „твърдите“. ограничете холестерола в храната – избягвайте богатите на холестерол храни като например животински вътрешности, яйчен жълтък и млечни произведения. консумирайте храни с разтворими фибри – те могат да намалят нивото на холестерола в кръвта. Храните, богати на разтворими фибри са овесени трици, овесени ядки, фасул, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове, ягоди, ябълки.

-консумирайте повече риба – някои риби, особено по-тлъстите – сьомга, скумрия и херинга съдържат високо количество уникален тип полиненаситени мастни киселини, наречени омега-3 мастни киселини. Този вид мастни киселини способстват за намаляване нивото на триглициридите. включвайте повече соеви продукти – соевите съединения, наречени изофлавони действуват като човешки хормони, които регулират нивото на холестерола. Приемът на соеви белтъци може да намали общия холестерол, LDL и триглицеридите. Консумацията на соя може да повиши нивото на HDL, който предпазва от сърдечни заболявания.

-пийте умерено алкохол – умерената употреба на алкохол може да увеличи нивото на HDL. Ограничете алкохола до едно питие на ден (50 г), ако сте жена и не повече от две питиета (100 г) на ден за мъжете. Не консумирайте алкохол, ако сте с високи триглицериди.

-намалете приема на захар – по този начин ще намалите нивото на триглицеридите, което трябва да бъде под 1.4 mmol/l.

Физически упражнения

-затлъстяването обуславя висок общ холестерол. Намаляването на килограмите снижава нивото на холестерола. Започнете програма от физически упражнения за отслабване, използувайки следните насоки:

съставете програма за времето и продължителността на физическите натоварвания – постепенно увеличавайте времето на натоварване до 30 – 45 мин. поне три пъти седмично. Ако сте с наднормено тегло или недостатъчно активен физически, постигнете това натоварване за няколко месеца.

-придържайте се към програма от физически упражнения – спазвайте редовен график за упражнения. Забавлявайте се с тях. Ако те не ви доставят удоволствие, едва ли ще ги правите редовно. Намерете приятел или група за физически упражнения, които ще ви поддържат мотивирани.

Не пушете или спрете цигарите – нивото на HDL може да се върне към нормалните граници

Промените в начина на живот са първите стъпки, които трябва да предприемете, за да намалите нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Това включва промени в храненето, редовни физически упражнения и избягване на тютюнопушене.

Когато общият холестерол остава висок въпреки взетите мерки, и особено високо е нивото на LDL, лекуващият Ви лекар може да назначи лечение с медикаменти.

Преди предписването им, лекарите преценяват много фактори – възраст, общо здравословно състояние и странични ефекти на медикаментите. Ако се нуждаете от лекарства за намаляване на нивото на холестерола – ще е необходимо да ги приемате за много години напред.

Стойността на LDL е отправна точка. Ако липсват други рискови фактори за сърдечни заболявания, а LDL е над 5.0 mmol/l се налага приемането на медикаменти за снижаването му. Наличието на два и повече рискови фактори за сърдечни заболявания и LDL над 4.1 mmol/l може също да наложи прием на медикаментозно лечение. Ако атеросклеротичните плаки са стеснили кръвоносните съдове на сърцето и са намалили кръвотока към сърдечния мускул (стенокардия), лекуващият лекар може да Ви препоръча медикаменти и промяна в начина на живот за намаляване на LDL под 2.6 mmol/l.

Вашият коментар