Безплатна доставка над 99лв

Идеята на здравния министър д-р Петър Москов вредните храните да се облагат с допълнителен данък, може да има пагубен ефект върху българската икономика, заяви консултантът по устойчиво развитие Боян Рашев в сутрешния блок на бТВ.

 

Според разчетите тази мярка ще доведе до загуба на 3500-4000 работни места и голям ръст на контрабандата от Румъния, където ДДС на храните е свалено, поясни специалистът. Той посочи, че в Дания например данъкът върху напитките със захар е бил факт едва до 1930 г. и не е повлиял по никакъв начин на затлъстяването на населението, както вероятно щяло да стане и у нас.

 

Думите му подкрепи специалистът по здравословно хранене Ипократис Пападимитракос, според който 80% от потребителите не променят поведението си спрямо ценовия диапазон на продуктите. Пример за това бил сухият режим в САЩ, който не е спрял консумацията на алкохол в страната.

 

Той изтъкна, че много по-важен в случая е информираният избор и с въвеждането на новия данък вредните храни просто ще станат с по-големи грамажи.

 

„Нека да се намали наполовина ДДС на първичните продукти – зеленчуци, плодове и млечни продукти. Нека хората купуват не по-скъпа, а по-евтина храна“, призова Пападимитракос.

 

За ставката върху рисковите хранителни продукти се застъпи председателят на Съюза на българските медицински специалисти проф. Асен Гудев. По неговите думи има много сериозни научни доказателства от епидемиологични и интервенционални проучвания, сочещи, че съдържанието на конкретни субстанции е свързано с повишена сърдечносъдова смъртност, висока заболеваемост от диабет и онкологични заболявания.

 

Той посочи, че водещи организации като Европейското кариологично дружество и Европейският алианс за хронични незаразни заболявания няма да спрат да настояват за регулация на общоевропейско равнище.

 

Специалистът напомни, че в страни като Финландия се е стигнало до 70-85% намаляване на сърдечносъдовата смъртност с мащабни проекти, в основата на които е било избягването на опасните за здравето храни.

 

За данъка се заговори още през май, когато ресорният министър предложи облагане с между 3 и 10% на вредните храни и енергийните напитки. Размерът на облагането ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките.

 

Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.

Вашият коментар