Безплатна доставка над 99лв

Все по-популярно става мнението, че био продуктите са по-полезни за
здравето, отколкото отглежданите по традиционния начин на земеделие.
Интересно се оказва американско изследване, което сравнява качествата на
био киви и киви, отглеждано по методите на традиционното земеделие.

Изследването е проведено от д-р Мария Амодио и д-р Едел Кадер от Калифорнийския университет и е публикувано в сп. Journal of the Science of Food and Agriculture.

Изследователите установяват, че био киви, добито на земя, която в продължение на 5 години не е обработвана с химикали,
съдържанието на витамин С и полифеноли е по-високо. Полифенолите са
вещества в растенията, които след като приемем с храната си въздействат
на нивото на холестерола и подобряват циркулацията на кръв. Също, както витамин С, полифенолите имат антиоксидантни свойства и подпомагат организма при стрес и в дейността му да обезврежда образували се ракови клетки.

Според авторите на изследването, концентрацията на минерали в био екзотичния плод е значително по-високо от тази на кивито, което обичайно намираме по магазините.

„Напълно възможно е пестицидите, които се използват при обработката и
добиването на продукция да възпрепятстват образуването на растителните
хормоноподобни вещества.“, смята Питър Мелчет, директор на Soil Association.

Нивото на захари и в двете продукции киви е еднакво,
което показва добрите вкусови качества на плода независимо по какъв път
се добива. За разлика от познатото ни киви обаче, месестата част на био
варианта изглежда малко по-тъмна и е с по-дебела кожа, което според
специалисти е естествен начин на растението да защити плода си от
вредители.

 

 

Полифенолите в био кивито са 17% повече, витамините 14%, също особено калият и калцият от минералите.Според други експерти повишеното ниво на полезните вещества в
продуктите не може да се отрази съществено на здравето и вероятно е
така, ако био продукти се консумират инцидентно. На фона на храните, с
бедно полезно съдържание, но с оцветители, консерванти и други вещества,
добавяни за по-добър вкус, визия или бърза продукция, ефект от био
продукта няма как да се очаква.

Ако обаче храненето с био продукти стане системно и земеделието все
повече се придържа към принципите на естествено отглеждане, изводите
биха могли да се обърнат.

Подобно изследване също е особено показателно в тази насока. Половин литър био мляко, оказва се, съдържа 68% повече омега-3 мастни киселини от обикновеното…

 


Всъщност, въпросът каква храна ядем е неизбежен и очевидно е все повече
това, което ни предлага масовото производство е да изпълни обема на
стомаха. Как обаче да осигурим на организма си необходимите му ценни вещества? Отново ли чрез химия… puls.bg

Вашият коментар